open call

Expertise & Experiment

Advanced textile program TextielLab

Ben jij een beginnend professioneel kunstenaar of ontwerper met interesse in textiel en duurzaamheid en wil je meer leren? Meld je dan nu aan voor Expertise & Experiment, het Advanced Textile Programma van het TextielLab.

Het TextielLab wil de ideale leer- en werkplek zijn voor makers. Als onderdeel van deze ambitie, willen we beginnende kunstenaars en ontwerpers met interesse in textiel ondersteunen met extra specialistische training in het beginstadium van hun carrière. Met Expertise & Experiment, het nieuwe Advanced Textile Programma bij het TextielLab, nodigen we een internationale groep van recent afgestudeerden uit om hun vaardigheden en ervaring op professioneel niveau te ontwikkelen. Deelnemers krijgen toegang tot de faciliteiten van het TextielMuseum en TextielLab en de begeleiding van een inspirerende groep experts, of ‘masters’, in workshops, lezingen en meer.

In het kort:

 • Wat: Een ontwikkelingsprogramma voor internationaal textieltalent, waarin zij samen leren en experimenteren, gebruik maken van de faciliteiten van het TextielMuseum en TextielLab en begeleid worden door een inspirerende groep experts.
 • Duur: 10 weken
 • Periode: half september tot eind november 2022
 • Waar: hybride – deels online en deels op locatie in het TextielLab (wk. 42-43)
 • Doelgroep: beginnende professionals in het veld van (textiel)kunst, -design en architectuur
 • Aantal plekken in 2022: 6
 • Taal: Engels
 • Deelnamekosten: €1.000 voor lokale deelnemers (NL&BE), €500 voor internationale deelnemers
 • Niet inbegrepen: reis en verblijf
 • Inzenden voor aanmelding: Engelstalige motivatiebrief van max. 1 pagina, CV en link naar een digitaal portfolio
 • Deadline voor inzendingen: 31 maart 2022
 • Aanmelding en informatie: apply2atp@textiellab.nl

Meer info

Pilot
Het TextielLab lanceert dit initiatief in 2022 als een pilot. We bieden een hybride programma van 10 weken, waarin je kennismaakt met de experts in ons lab en museum en diverse ervaren professionals uit ons netwerk, zoals kunstenaar Otobong Nkanga. Samen duiken jullie in de mogelijkheden van textiel, met een extra focus op duurzaamheid. Het programma vindt zowel online en offline plaats, met een werkperiode van twee weken in Tilburg. Daarin krijg je de kans om gezamenlijk te experimenteren in ons lab, heb je toegang tot onze uitgebreide collectie en bibliotheek voor onderzoek, kun je gebruik maken van onze garenkennis en -voorraad, zullen we textielbedrijven bezoeken en kom je in contact met een diverse groep textielprofessionals. Dit jaar selecteren we 6 kandidaten om als eerste lichting deel te nemen aan dit nieuwe programma, dat zal lopen van half september tot eind november 2022.

Otobong Nkanga aan het werk met weefexpert Stef Miero in het TextielLab, foto: Tommy de Lange

Doelgroep
Beginnende professionals met een achtergrond in kunst/design/architectuur en gerelateerde vakgebieden, met een aantoonbare affiniteit met textiel en belangstelling voor duurzaamheid (max. 2-3 jaar afgestudeerd). Dit programma is niet bedoeld voor studenten, maar een diploma is niet vereist als je met je CV/portfolio een vergelijkbaar niveau kunt aantonen. Ben je student en wil je ook aan de slag in het TextielLab, dan kun je hier de mogelijkheden bekijken.

Vereisten
Je moet beschikbaar zijn om aan het volledige programma van 10 weken deel te nemen en in staat zijn om tussen 17 en 28 oktober 2022 dagelijks in Tilburg aanwezig te zijn. Het is een internationaal programma, dus goede spreek- en schrijfvaardigheid in het Engels is vereist.

Kosten
We brengen kosten in rekening voor deelname en materiaalgebruik. Kosteloze deelname is mogelijk voor degenen die zich door omstandigheden anders niet zouden kunnen aanmelden (geef dit aan bij je aanmelding). Niet inbegrepen zijn reis en verblijf, daarom werken we met verschillende tarieven. Voor lokale deelnemers (NL&BE) kost deelname €1.000,-. Voor internationale deelnemers kost deelname vanwege hogere bijkomende kosten €500,-.

Aanmelding
Stuur ons voor 31 maart 2022 een Engelstalige motivatiebrief (max. 1 pagina), je CV en een link naar een digitaal portfolio via apply2atp@textiellab.nl. Beantwoord in je brief de volgende vragen:

 • Wie ben je en waarom ben je geïnteresseerd in het programma?
 • Wat is je ervaring met textiel en wat hoop je te leren door je deelname?
 • Wat kunnen anderen in het programma leren van jou?

Kijk voor je je aanmeldt goed op onze website om een indruk te krijgen van wat we doen en hoe we werken. Alle aanmeldingen zullen in april worden verzameld en bekeken. Rond half-mei zullen we de definitieve selectie van kandidaten bekend maken.