KENNIS EN EXPERTISE

Experimenteren, leren en delen

Het TextielLab is een kennisinstituut en werkplaats tegelijk. Hier krijg je als maker de ruimte om te experimenteren met de kennis die we al hebben. Wat daaruit voortkomt, wordt zorgvuldig gedocumenteerd, om het door te kunnen geven aan de textielindustrie en het grote publiek.  

De combinatie van lab en museum zorgt voor een steeds grotere verzameling van kennis over textiel. De expertise van onze productontwikkelaars groeit met elk project. In het lab zijn makers en techneuten dagelijks samen aan het uitvinden wat het beste werkt. Ontwerpers laten zich ondertussen inspireren door de museumcollectie, een unieke vakbibliotheek en zeer uitgebreide Sample Studio. Kennis delen staat centraal. We hebben een eigen Research & Development programma, initiëren materiaal- en techniekonderzoek en delen alle kennis die we opdoen via deze website, de nieuwsbrief voor makers en in symposia. Wat je hier leert, kun je in de rest van je carrière toepassen. Wat je hier maakt, krijgt een podium in het museum en ook daarbuiten.

Research & Development
In 2021 startte het TextielLab met een eigen Research & Development programma. Daarmee initiëren we langlopende onderzoekstrajecten in samenwerking met kunstenaars en designers over de toepassing van nieuwe materialen en technieken. Maatschappelijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en het bouwen met textiel zijn het uitgangspunt voor deze onderzoeksagenda. We werken intensief samen met het bedrijfsleven, educatieve partners en andere kennisinstituten en delen de opgedane materiaal- en techniekkennis ‘open source’ met andere makers en industrieën. Resultaten worden gepresenteerd in tentoonstellingen in het museum. Daarnaast voert het TextielLab elk jaar een techniek- of materiaalonderzoek uit. De kennis die hieruit voorkomt, bijvoorbeeld over brandvertragend garen, is terug te vinden in de Sample Studio en wordt in ontwikkelprocessen gedeeld met de makers.

ProjectSpace
In 2022/2023 opent het TextielMuseum de nieuwe ProjectSpace: een tentoonstellingszaal waar we werk van de makers in het TextielLab en de laatste ontwikkelingen in de textieldiscipline tonen. Van 26 juni 2021 tot 8 mei 2022 presenteert het museum werk en maakprocessen uit het lab in de expo Makersgeheimen.