Het TextielLab is het bedrijvige middelpunt van het museum, waar makers, productontwikkelaars en curatoren samenwerken aan bijzondere textielprojecten. In deze geavanceerde werkplaats wordt het ambacht gekoesterd en doorontwikkeld.
Een moderne werkplaats midden in een voormalige textielfabriek. Waar ooit spin- en weefmachines werden aangedreven door een stoommachine, staat nu computergestuurde apparatuur die overweg kan met innovatieve maakprocessen. Gesteund door de kennis en expertise van onze productontwikkelaars, technisch experts, bibliothecaris en curatoren kun je hier grensverleggende projecten realiseren. Het machinepark loopt uiteen van een eeuwenoude gimpmachine tot moderne vlak- en rondbreimachines en een weefmachine van maar liefst 3,5 meter breed. Het lab heeft alles in huis om handmatig en machinaal te weven, breien, borduren, tuften en passement te maken.
Kennisinstituut en ontwikkelplek
Het TextielLab is een kennisinstituut en ontwikkelplek in één. Omringd door een inspirerende museumcollectie, de grootste vakbibliotheek van Europa en een uitgebreide Sample Studio krijgen zowel jonge talenten als gevestigde makers tijd en ruimte om te experimenteren met materialen en technieken zoals dat nergens anders in de textielindustrie kan. Dit is dé plek in Europa voor het ontwikkelen van prototypes, autonome werken en exclusieve producties. Hier werken studenten uit binnen- en buitenland aan hun afstudeerproject, ontwikkelen modeontwerpers stoffen voor hun volgende collectie, testen interieurarchitecten innovatieve toepassingen en werken kunstenaars aan hun nieuwste creatie. Kennis delen staat centraal. Wat je hier leert, kun je in de rest van je carrière toepassen. Wat je hier maakt, bereikt een groot publiek.
Foto: Tommy de Lange
Co-creatie met experts
In het lab sta je letterlijk naast onze specialisten aan de machine. Het maakproces gaat in co-creatie met de productontwikkelaars, die een schat aan kennis en ervaring inbrengen. Zij adviseren over techniek, materiaal en toepassingsmogelijkheden, programmeren de machines en treden op als projectmanager. Ondertussen bieden onze curatoren ondersteuning aan ontwerpers door hen te helpen aan ingangen tot de creatieve industrie, het bedrijfsleven en de museumwereld. We hebben een groot internationaal netwerk van musea en textielbedrijven wereldwijd, dat we graag inzetten voor onze makers. Regelmatig treden we op als makelaar en intermediair tussen kunstenaar en opdrachtgever. Zo worden veelbelovende projecten nog een stap verder gebracht.
Wereldpodium
Je kunt een projectvoorstel indienen voor een werkperiode bij het TextielLab. Het ontwikkelproces in het lab is voor het publiek live te zien. Daarnaast nodigt het museum ook gericht een aantal ontwerpers, architecten en kunstenaars uit om in het lab te komen experimenteren. Hun ontwerpproces en de producten die daaruit voortkomen worden gepresenteerd in het museum en in de museumcollectie opgenomen. Vanuit het eigen label by TextielMuseum verstrekt het museum opdrachten voor hedendaags interieurtextiel, die te koop zijn in de TextielShop, webshop en een aantal geselecteerde verkooppunten in Nederland en daarbuiten. In langlopende R&D projecten in het TextielLab werken we samen met makers en bedrijven aan maatschappelijke vraagstukken op het terrein van duurzaamheid, technologische innovaties, zorg of leefomgeving.
Toekomst
In 2021 is het TextielLab opgenomen in de Nederlandse culturele basisinfrastructuur. Met deze financiële steun van het Rijk kan het TextielLab zich de komende jaren doorontwikkelen. We investeren in nieuwe machines, vergroten de capaciteit en zetten extra in op onderzoek en kennisdeling. Ook werken we aan digitalisering van de werkprocessen en ontwikkelen we extra talentontwikkelingsprogramma’s. In 2022/2023 wordt de nieuwe Project Space geopend, een expositiezaal waar projecten uit het TextielLab en de laatste ontwikkelingen in de textieldiscipline worden getoond.