team

Assemblage atelier

Naast een indrukwekkend machinepark hebben we een nóg indrukwekkender team van textielspecialisten. Neem hier alvast een kijkje welke specialist jou verder kan helpen tijdens je werkperiode in ons TextielLab.

Miranda Horsten medewerker assemblage
Miranda Horsten is een alleskunner die van precisiewerk houdt. En dat komt goed uit voor iemand die de finishing touch verzorgt van de kunstwerken die uit het lab komen. Ze werkt al sinds 2015 in het assemblage-atelier. In die tijd heeft ze van alles uitgevogeld om haar werk in feite zo onzichtbaar mogelijk te maken. De eerste jaren verzorgde Miranda de afwerking van de labelproducten die in de museumwinkel verkocht worden. Inmiddels houdt zij zich vooral bezig met de geweven wandkleden van een bont gezelschap kunstenaars, van Kustaa Saksi tot Anke Land, Ishola Akpo of Otobong Nkanga. Al deze makers krijgen van haar advies over de mogelijke afwerkingen en ophangsystemen. Kies je voor klittenband, keperband of toch liever een blinde zoom? Na het herstellen van eventuele foutjes, wordt het werk ‘expositieklaar’ gemaakt in het grote nieuwe atelier op de begane grond. Bijna 80 procent van dat werk gebeurt met de hand. Dat maakt het – zonder dat je het ziet – nog net wat mooier.

Liesbet van Gestel, medewerker assemblage
Na jaren in het onderwijs heeft Liesbet van Gestel van haar hobby haar werk gemaakt. Sinds december 2023 werkt zij in het assemblage-atelier de wandkleden af die in het lab van de weef- en breimachines komen. Dat gaat over ophangsystemen, zomen, franjes en meer. Haar eerste klussen waren de afwerking van het gigantische kleed Tied to the Other Side van Otobong Nkanga en Life as it appears from Space is down to Earth van Erez Nevi Pana. Ze naaide de drie panelen van Trace of a Queen van Ishola Akpo aan elkaar en bevestigde samen met collega Miranda Horsten de applicatie – Akpo’s koningin – op het kleed. Bij assemblage zien ze de kunstwerken die in het lab ontwikkeld worden als ze nagenoeg af zijn: er gaat heel veel moois door hun handen. Daarbij blijft het leven dat in een geweven kunstwerk zit Liesbet fascineren. Als stagebegeleider deelt ze haar vakmanschap en passie voor het maken graag met de stagiairs.

Team assemblage

  • Miranda Horsten
  • Liesbet van Gestel
  • Gonny Vingerhoets