team

Breien

Naast een indrukwekkend machinepark hebben we een nóg indrukwekkender team van textielspecialisten. Neem hier alvast een kijkje welke van deze specialisten jou verder kunnen helpen tijdens je werkperiode in ons TextielLab.

Productontwikkelaars

Ga je aan de slag op de breiafdeling van het TextielLab? Dan word je gematcht met een van onze ervaren productontwikkelaars die samen met jou de grenzen van de machine opzoekt om jouw ideeën aan elkaar te breien. Tijd voor een eerste kennismaking!

Sarena Huizinga, productontwikkelaar

Sarena studeerde van 2004 tot en met 2008 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten richting modevormgeving. Sinds 2014 werkt ze voor het TextielLab als productontwikkelaar breien en daarnaast werkt ze als zelfstandig brei-ontwerpster onder haar eigen naam en als ontwikkelaar voor haar bedrijf Breienbreien. Haar specialisme is het op vorm breien met computergestuurde breimachines. Sarena maakt het liefst 3D-structuren en weet als geen ander hoe ze het uiterste uit de breimachine haalt. Ze heeft een enorme drive om haar kennis in breien alsmaar te verdiepen en zet haar tanden graag in een technische uitdaging. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de gebreide bomberjacks die ze met Conny Groenewegen heeft ontwikkeld.

Mathilde Vandenbussche, breispecialist

Mathilde studeerde in 2015 af aan de School of Arts in Gent als Master of Arts in de richting Textielontwerp, ze specialiseerde zich daar in industrieel en handmatig breien. Tijdens deze opleiding kwam ze in aanraking met het TextielLab als European Textile Trainee, een trainingsprogramma voor veelbelovende textielstudenten. Na haar Master werkte ze twee jaar als textielontwerper voor een weverij gespecialiseerd in interieurstoffen en deed ervaring op bij een producent van gebreide matrashoezen. Sinds 2020 is Mathilde werkzaam als breispecialist in het TextielLab, met als specialisatie de rondbrei- en sokkenbreimachine. Naast haar werk in het lab geeft ze ook workshops in machinaal breien in het Texture Museum over Leie en Vlas in Kortrijk. Haar interesse in het vakgebied van breien ligt bij de technische benadering, door haar kijk op bijzondere steken is ze in staat projecten meer gelaagdheid te geven.

Wil van den Heuvel, ondersteuning breien

Ook Wil is regelmatig te vinden op de breiafdeling van het TextielLab. Hij ondersteunt de afdeling met het technisch onderhoud en prepareren van de breimachines en het produceren van bijvoorbeeld onze gebreide labelproducten. Daarnaast is werkt hij ook in het garenmagazijn van het lab.

Damien Semerdjian, productonwikkelaar

Damien zit al 12 jaar in het vak. Een groot deel van zijn kennis heeft hij opgedaan in het bedrijf van zijn familie in Frankrijk, waar hij breisels voor de mode-industrie ontwikkelde. Hij heeft een brede kennis van de techniek, of het nu naadloos-, driedimensionaal- of op vorm breien betreft. Je kunt Damien dus zonder twijfel een doorgewinterde breispecialist noemen. Gedreven door zijn ambitie om aan nieuwe uitdagende projecten te werken heeft hij zich in 2020 bij het TextielLab team gevoegd. Sindsdien werkte hij onder anderen samen met modeontwerper Jef Montes en ontwikkelde hij complexe op vorm gebreide mondkapjes in opdracht van het TextielMuseum met jong talent Yamuna Forzani.

Yani Chuang, breispecialist

Yani studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in 2018. Voor haar afstudeerwerk ontwikkelde ze breisels in het TextielLab en werd op slag verliefd op de industriële machines. Na haar afstuderen heeft Yani 3 jaar bij BYBORRE gewerkt als brei-ingenieur waar ze de rondbreimachines van binnen en buiten leerde kennen. Vanaf 2022 is ze het TextielLab komen versterken waar ze zich nog verder gaat specialiseren in diverse breitechnieken om een allround breispecialist te worden. Yani houdt van het vakmanschap dat bij breien komt kijken en het contact dat je hebt met de machine. Om elk garen, elke steek, elke instelling zo goed op elkaar af te stellen dat je het mooiste resultaat behaalt.

Veva van der Wolf, passement en rondbrei specialist

Veva studeerde in 2014 af van de kunstacademie ArtEZ in de richting mode. Ze kwam tijdens haar studie voor het eerst in aanraking met het TextielLab, waar ze haar afstudeerproject ontwikkelde samen met breispecialist Sarena. Tijdens deze werkperiode ontdekte ze haar voorliefde voor handmatige textieltechnieken. Na haar opleiding ging ze aan de slag als Brei- en Borduurspecialist voor meerdere grote modehuizen in Londen. Sinds 2018 is ze werkzaam bij het TextielLab als Passement en Rondbreispecialist. De uitdaging in haar werk vindt ze in het alsmaar herontdekken van oude technieken voor nieuwe toepassingen. Ze werkte onder anderen samen met Tanja Smeets, Otobong Nkanga en Envisions.