team

Tuften

Naast een indrukwekkend machinepark hebben we een nóg indrukwekkender team van textielspecialisten. Neem hier alvast een kijkje welke specialist jou verder kan helpen tijdens je werkperiode in ons TextielLab.

Karen Zeedijk, tuft en passement specialist

Karen is een multitalent als het op ambachten aankomt. Zo volgde ze onder andere de opleiding Ambachtelijk Meubelmaken en werkte daarna vijf jaar als Glazenier gespecialiseerd in glas in lood. In 2004 kwam ze in het TextielLab terecht waar ze als Tuft Specialist handmatig getufte werken maakt in samenwerking met de professionele makers. In 2012 is ze begonnen met het uitbreiden van haar expertise in passement-technieken. Door haar brede ervaring kan Karen moeiteloos ideeën van de professionele makers vertalen naar unieke werken, zonder het handschrift van de maker uit het oog te verliezen. Ze heeft het vermogen om binnen de kaders van een techniek steeds met creatieve oplossingen te komen die dienstbaar zijn aan het ontwerp. Karen werkte onder anderen samen met gevestigde kunstenaars als Robert Zandvliet en Otobong Nkanga. Ook werkte ze samen met modeontwerper Jan Taminiau. Voor zijn eerste couture show in Parijs ontwikkelde Karen een verfijnde getufte jurk. Bijzonder omdat deze techniek doorgaans alleen voor zware kleden gebruikt wordt.

Hester Onijs, tuft specialist

Hester studeerde Textiele Werkvormen aan TeHaTex en daarna Textiel Vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie. Hierna ging ze aan de slag als assistent weven en vormgeving bij Studio Anne Mieke Kooper en Atelier Barbara Broekman. In 2004 koos ze voor een nieuwe textieltechniek en werd ze Tuft Specialist in het TextielLab. Hier maakt ze handmatig getufte werken in samenwerking met de professionele makers. Ze verft de meeste garens die gebruikt worden bij het tuften zelf in de gewenste tint in de ververij van het TextielLab. Door haar achtergrond in vormgeving is ze goed in het vaststellen van de essentie van een ontwerp en realiseert ze dit in afstemming met de ontwerper. Tijdens het ontwerpproces – van schets tot driedimensionaal getuft object – komt ze met bijzondere voorstellen voor reliëf, materiaal- en kleurgebruik. Elk wand- of vloerkleed dat door Hester wordt gemaakt vertelt een eigen verhaal. Ze ontwikkelde werken in samenwerking met makers als Otobong Nkanga, Lizan Freijsen, Esther Dorhout Mees en Krijn de Koning.