Techniek

Borduren

Het TextielLab heeft twee computergestuurde borduurmachines van SWF voor het bewerken van een grote diversiteit textiel met siersteek. Borduren kan hier ook op minder voor de hand liggende materialen, zoals papier, plastic en hout of wateroplosbaar folie.

Let op: we werken op de borduurafdeling met een programmering die we op voorhand vaststellen. De programmering voor 2021 is al vastgesteld, we kunnen voor dit jaar dus geen opdrachten meer aannemen. Als je interesse hebt om in 2022 een project te ontwikkelen op onze borduurmachine kunnen we die vanaf juni weer inplannen. Dien je aanvraag in dit geval vóór 1 april 2022 in.

Techniek
Met borduren bewerk je stoffen of producten met siersteken in één of meerdere kleuren. Jouw digitale ontwerp wordt door onze productontwikkelaar omgezet naar een borduurbestand. Je kunt een keuze maken uit diverse steeksoorten en garentypes. Ook kun je werken met reliëf en experimenteren met verschillende materialen die je zelf meebrengt. 

Borduurmachines
Het TextielLab werkt met computergestuurde borduurmachines van SWF. Het werkoppervlak is 50 x 34 cm, maar je kunt ook grotere werken maken door de stof onder de machine door te schuiven en het ontwerp op elkaar aan te laten sluiten. De machine heeft 15 naalden, je kunt dus met 15 kleuren tegelijkertijd werken. De ontwikkelsoftware waarmee we werken is van ApS-Ethos. 

Borduren

Foto: Tommy de Lange

Werken bij het TextielLab?
Wil jij borduren in ons TextielLab? Doe dan een aanvraag met een heldere beschrijving van het project. Dat wordt beoordeeld op motivatie, innovatie en kunde waarbij onze focus ligt op inrichtingsprojecten, kunst en mode. Als er een match is, vindt er een intake plaats om te kijken of de aanvraag uitvoerbaar is. Na de intake ontvang je een werkvoorstel en offerte, waarna de ontwikkeling van jouw project wordt ingepland. Voor een optimaal eindresultaat is het prettig dat je zoveel mogelijk aanwezig bent in het TextielLab tijdens de ontwikkelfase. 

Kostenindicatie
De kosten voor het ontwikkelen van een project op de afdeling borduren zijn afhankelijk van allerlei factoren die wisselend zijn per project, zoals het aantal ontwikkeldagen, het materiaal en assemblage. Het volle tarief voor een ontwikkeldag is circa €400 (incl. standaard viscose rayon borduurgaren, excl. btw).

We kunnen door subsidie van de provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het ministerie van OCW een deel van de ontwikkelkosten voor onze rekening nemen. Indien je voor een opdrachtgever of mede dankzij een subsidie bij ons komt werken, dekken we 35% van de totale kosten per project. Als je eigen werkt komt ontwikkelen, zonder opdrachtgever en zonder subsidie dekken we 65% van de totale kosten. En voor jong talent (afstudeerders) draagt het lab 80% bij in de totale kosten.

Het labteam bepaalt na intake hoeveel ontwikkeldagen er nodig zijn om het project te realiseren. Er komen daarnaast nog kosten bij voor materiaal, assemblage en eventueel andere aanvullende kosten. Na het intakegesprek wordt een definitieve prijsopgave gemaakt door het lab.

Ontwerp en materiaal aanleveren
Als het project is aangenomen en de ontwikkeldagen zijn ingepland vragen we je een ontwerp aan te leveren. Bij borduren neem je je eigen materiaal mee.

  • Lever het ontwerp aan als Illustrator-, Photoshop- of JPEG-bestand
  • Neem materiaal mee waarop je de techniek wilt toepassen en extra materiaal zodat er geëxperimenteerd kan worden. Vraag de expert borduren desgewenst om advies.