Techniek

Breien

Naast de computergestuurde industriële vlakbreimachines van Stoll en een rondbreimachine van Mayer & Cie staat er in het lab ook een gloednieuwe ADF-vlakbreimachine waarop je kunt weefbreien.

In het TextielLab kun je rechte lappen, losse panddelen en vormen uit één stuk breien. Er zijn hier 3D-gebreide sneakers en zelfs lampen van de machine gekomen. De nieuwste aanwinst is een ADF-vlakbreimachine die kan weefbreien. Daarop kunnen losse garens tussen de breisteken worden verwerkt om het breisel plaatselijk te verstevigen of op te vullen. Deze machine is bovendien veel preciezer dan andere vlakbreimachines, waardoor er technisch meer mogelijk is. Neem alvast een kijkje in onze Sample Studio om een idee te krijgen van de mogelijkheden van onze breiafdeling.

Techniek
Breien is materiaal maken met één doorlopende draad door deze in elkaar te lussen met twee of meer naalden. Breisels hebben een bijzonder elastische eigenschap en worden toegepast in mode, interieur, kunst en producttoepassingen. 

Breimachines
In het TextielLab staan drie computergestuurde Stoll vlakbreimachines, met een breedte van 72 of 84 inch. Het aantal naalden per bed van deze machines varieert van 419 tot wel 1.175 naalden, om grove tot hele fijne structuren te kunnen breien. Met deze machines produceren we stof aan de meter, maar ook 3D objecten of platte vormen met afgewerkte randen. De ontwerpen worden voorbereid met de software M1Plus.

Daarnaast hebben we ook een rondbreimachine in huis, deze machine heeft met 1.680 naalden de fijnste steekvorming van alle breimachines. De diameter van deze machine is 30 inch en het breisel wordt altijd tubulair gebreid. Met deze machine kunnen we jacquard of dubbeldoek breisels maken aan de lopende meter.

Rondbreimachine, foto: Merel van Dooren

Garencollectie
Bij het TextielLab werk je gegarandeerd met de meest uitgebreide garencollectie. Het lab investeert namelijk in onderzoek en aankoop van speciale garens. We werken zoveel mogelijk met duurzame garens van Europese leveranciers. En we doen onderzoek naar specifieke toepassingen in textiel. 

Garencollectie voor het breien

Foto: Dana Dijkgraaf

Afwerking
Alle stoffen komen onafgewerkt van de machine. Ze kunnen naar wens afgewerkt worden in het assemblage atelier door een team van ervaren coupeurs. 

Werken in het TextielLab?  
Wil jij breien in ons TextielLab? Doe dan een aanvraag met een heldere beschrijving van het concept en beoogde eindresultaat. Het projectvoorstel wordt beoordeeld op motivatie, innovatie en kunde waarbij onze focus ligt op inrichtingsprojecten, kunst en mode. Als er een match is, vindt er een intake plaats om te kijken of de aanvraag uitvoerbaar is. Na de intake ontvang je een werkvoorstel en offerte, waarna de ontwikkeling van jouw project wordt ingepland. Voor een optimaal eindresultaat is het prettig dat je zoveel mogelijk aanwezig bent in het TextielLab tijdens de ontwikkelfase. Als dat niet mogelijk is, kun je ook op afstand werken; neem in dat geval contact op met de Front Office.

Een ontwerp aanleveren
Als het project is aangenomen en de ontwikkeldagen zijn ingepland vragen we je een ontwerp aan te leveren volgens de specificaties hieronder.

  • Je digitale ontwerp kan worden ingeladen in de software. Als je met een dessin werkt kun je dit voorbereiden in Illustrator of Photoshop. 
  • Iedere pixel in je digitale ontwerp staat voor één steek op de machine, het aantal steken waarop je breit is afhankelijk van de aanpak: dit stem je af met de productontwikkelaars. 
  • Wanneer je met een dessin werkt, bereid je een TIFF -bestand in RGB-kleurenmodus voor. Geef in dit bestand het exacte aantal kleuren aan door ‘opslaan voor web’ te gebruiken. Sla het GIF-bestand op, open dit bestand opnieuw en pas naderhand het bestand aan naar TIFF – RGB. 
  • Heb je een ontwerp waar losse panddelen voor gebreid worden of wat naadloos op vorm gebreid wordt? Lever dan een technische tekening aan waarop de maatvoering is aangegeven. Een prototype of patroon op ware schaal is niet vereist maar kan wel erg handig zijn bij de ontwikkeling. 

Kostenindicatie
De kosten voor het ontwikkelen van een project op de afdeling breien zijn afhankelijk van allerlei factoren die wisselend zijn per project, zoals het aantal ontwikkeldagen, het materiaal en assemblage. Het volle tarief voor een ontwikkeldag is circa €500 (excl. btw). We kunnen door subsidie van de provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het ministerie van OCW een deel van de ontwikkelkosten voor onze rekening nemen. Indien je voor een opdrachtgever of mede dankzij een subsidie bij ons komt werken, dekken we 35% van de totale kosten per project. Als je eigen werkt komt ontwikkelen, zonder opdrachtgever en zonder subsidie dekken we 65% van de totale kosten. En voor jong talent (afstudeerders) draagt het lab 80% bij in de totale kosten.

Het labteam bepaalt na intake hoeveel ontwikkeldagen er nodig zijn om het project te realiseren. Er komen daarnaast nog kosten bij voor materiaal, assemblage en eventueel andere aanvullende kosten. Na het intakegesprek wordt een definitieve prijsopgave gemaakt door het lab.