Techniek

Weven

Er zijn vier computergestuurde Dornier Jacquard grijperweefmachines, waarvan er een zelfs stoffen van 3,50 meter breed kan weven. Op de weefafdeling van het lab worden uiteenlopende projecten ontwikkeld van slimme zonwering tot glow-in-the-dark wandkleden en 3D constructies. Met de hulp van onze meesterwevers ga jij op zoek naar de beste manier om jouw ideeën om te zetten in textiel.

Techniek
Weven is een samenspel van lengte- en breedtedraden die door elkaar worden gevlochten. De lengtedraden zijn naast elkaar op een kettingboom gerold en de breedtedraden op een cone gespoeld. Je kunt verschillende materialen weven, met uiteenlopende texturen en eigenschappen: van mohair of biologisch katoen tot rubber en metaal. Neem alvast een kijkje in onze Sample Studio om een idee te krijgen van de mogelijkheden van onze weefafdeling.

Weefmachines
In het TextielLab staan drie computergestuurde Dornier Jacquard grijperweefmachines met elk 6.114 kettingdraden. De maximale weefbreedte is 170 cm, na krimpen van de stof blijft hier ongeveer 165 cm van over. Daarnaast is er één brede computergestuurde Dornier grijperweefmachine met 12.708 kettingdraden. De maximale weefbreedte van deze machine is 354 cm, waar ongeveer 345 cm van overblijft na het krimpen. Voor alle vier de machines worden de ontwerpen voorbereid met software van Nedgraphics.

Garencollectie
Bij het TextielLab werk je gegarandeerd met de meest uitgebreide garencollectie. Het lab investeert namelijk in onderzoek en aankoop van speciale garens. We werken zoveel mogelijk met duurzame garens van Europese leveranciers. En we doen onderzoek naar specifieke toepassingen in textiel. 

Afwerking
Alle stoffen komen onafgewerkt van de machine. Ze kunnen naar wens afgewerkt worden in het assemblage atelier door een team van ervaren coupeurs. 

Werken in het TextielLab?
Wil jij weven in ons TextielLab? Doe dan een aanvraag met een heldere beschrijving van het concept en beoogde eindresultaat. Het projectvoorstel wordt beoordeeld op motivatie, innovatie en kunde waarbij onze focus ligt op inrichtingsprojecten, kunst en mode. Als er een match is, vindt er een intake plaats om te kijken of de aanvraag uitvoerbaar is. Na de intake ontvang je een werkvoorstel en offerte, waarna de ontwikkeling van jouw project wordt ingepland. Voor een optimaal eindresultaat is het prettig dat je zoveel mogelijk aanwezig bent in het TextielLab tijdens de ontwikkelfase. Als dat niet mogelijk is, kun je ook op afstand werken; neem in dat geval contact op met de Front Office.

Kostenindicatie
De kosten voor het ontwikkelen van een project op de afdeling weven zijn afhankelijk van allerlei factoren die wisselend zijn per project, zoals het aantal ontwikkeldagen, het materiaal en assemblage. Het volle tarief voor een ontwikkeldag is circa €1.000 (excl. btw). We kunnen door subsidie van de provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het ministerie van OCW een gereduceerd tarief bieden aan makers die zelf een investering doen om in het lab te kunnen werken. Het lab dekt voor deze makers circa 35% van de totale kosten per project. Indien je voor een opdrachtgever werkt dekken we 15% van de totale kosten per project.  Bij jong talent (afstudeerders) dekken we 50% van de totale kosten. Indien je elders subsidie ontvangt voor je project hanteren we het voltarief per ontwikkeldag om stapeling van subsidies te voorkomen.

Het labteam bepaalt na de intake en in overleg met jou hoeveel ontwikkeldagen er nodig zijn om het project te realiseren. Er komen daarnaast nog kosten bij voor materiaal, assemblage en eventueel andere aanvullende kosten. Na het intakegesprek wordt een definitieve prijsopgave gemaakt door het lab.

Foto: Tommy de Lange

Een ontwerp aanleveren
Als het project is aangenomen en de ontwikkeldagen zijn ingepland vragen we je een ontwerp aan te leveren volgens de specificaties hieronder.

Een ontwerp aanleveren voor 170 cm weefmachine

  • Digitaal ontwerp in Photoshop of Illustrator van 36 pixels per centimeter.
  • Maximale breedte ontwerp is 6114 pixels per centimeter, 170 cm breed.

Een ontwerp aanleveren voor 354 cm weefmachine

  • Digitaal ontwerp in Photoshop of Illustrator van 36 pixels per centimeter.
  • Maximale breedte ontwerp is 12.702 pixels, 354 cm breed.