Antwoorden op

FAQ

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over het TextielLab én onze antwoorden.

Hoe bereid ik me voor op een ontwikkeldag in het TextielLab?

Kijk hiervoor op de pagina van de techniek (link technieken overzicht) waarmee je aan de slag gaat. Daar staan de aanleverspecificaties vermeld. Daarnaast sturen onze productontwikkelaars je voorafgaand aan je ontwikkeldag(en) een aantal kennisclips toe die je ter voorbereiding kunt bekijken. Tot slot kun je alvast inspiratie opdoen in onze Sample Studio; een overzicht van de uiteenlopende projecten die in het TextielLab ontwikkeld zijn.

Wanneer kom ik in aanmerking voor werken in Textiellab?

Helaas kunnen we niet alle ingediende projecten aannemen. Als kenniscentrum werken we met een selectiebeleid; we richten ons op innovatieve projecten op het gebied van design, kunst en mode waarbij we de link proberen te leggen met de museumcollectie en de tentoonstellingsprogrammering. Daarnaast wordt de beschikbare capaciteit van het lab verdeeld tussen gevestigde makers, jong talent en onderwijsprogramma’s. Als jouw project in de programmering past en we de ruimte hebben om het uit te voeren, ontvang je van ons een offerte en planning op maat. 

Breien of weven, wat is nu precies het verschil?

Breien is de werkwijze waarbij je één doorlopende draad een materiaal maakt door het in elkaar te lussen. Weven is het vervlechten van horizontale en verticale groepen draden. Door de manier waarop het opgebouwd is, is een breisel in rekbaarder en beweeglijker dan een weefsel. Neem als voorbeeld het verschil tussen een gebreid T-shirt en een geweven spijkerbroek.

Nog een verschil: bij het weven werk je op een vaste basis, de breedte van de stof op de machine is altijd 170 cm. Breien kent geen vaste basis, je kunt rechte lappen breien maar je kunt ook losse panelen breien, de vorm kan variëren.

Kan ik op afstand een project ontwikkelen in het TextielLab?

Naast werken op locatie in het TextielLab zijn we ook ingericht om textielprojecten te ontwikkelen terwijl jij digitaal op afstand meekijkt. Bekijk de mogelijkheden hier.

Kan ik garens kopen die het TextielLab gebruikt?

Helaas is het niet mogelijk om losse garens aan te schaffen uit onze garencollectie.

Kan ik via jullie in contact komen met jullie garenleveranciers?

Nee, het TextielLab deelt geen contactgegevens van garenleveranciers. We beschikken over een omvangrijke garencollectie, waar voorraad van aanwezig is om de levertijden zo kort mogelijk te houden. We hebben een vaste collectie; daarnaast beschikken we over een uitgebreid overzicht van actuele collecties van onze leveranciers. Hierover kunnen we relatief snel beschikken.

Kan ik mijn textiel laten afwerken in jullie assemblage atelier?

Het assemblage atelier kan de meeste producten geheel naar wens afwerken. Dit geldt voor vrij eenvoudige producten zoals wandkleden en huishoudtextiel. Er worden geen complexe producten op vorm, zoals modecollecties, afgewerkt.

Hoe kan ik leren tuften? 

Op de tuftafdeling van het TextielLab zijn onze experts aan het werk terwijl de museumbezoekers door de werkplaats lopen. Je bent van harte welkom om hier te komen bekijken hoe de techniek in zijn werking gaat. Voel je vrij om onze tuft experts te bevragen over de techniek. 

Indien je het vak wil leren kun je een aanvraag doen om stage te lopen op de tuftafdeling. Daarnaast kun je een projectplan indienen en daarbij aangeven dat je zelf graag fysiek meewerkt aan de totstandkoming van jouw tuftwerk. Meer informatie over tuften in het TextielLab

Waar kan ik wol kopen om mee te tuften? 

Om goedkoop aan restpartijen wol of andere garens te komen adviseren wij Kobor. Vanuit het TextielMuseum verkopen wij geen garens. We bestellen garens voor het gebruik in de projecten van onze makers. De benodigde garens en andere materialen kopen wij in via bedrijven die voor de industrie leveren. Deze bedrijven verkopen alleen grote hoeveelheden. 

Wat heb ik nodig om te beginnen met tuften en waar kan ik dat kopen? 

  • Tuftmachine: Als je begint met tuften, is een elektrische, handmatige tuftmachine een goed start. Je kan zo’n machine kopen via internet. Zoek bijvoorbeeld op ‘electric rug tufting gun’ en vergelijk de prijzen van verschillende aanbieders. 
  • Een tuftmachine op luchtdruk is geschikt voor de gevorderde tufter. Je hebt een compressor nodig, om de benodigde luchtdruk te maken voor het apparaat. Hofmann Handtuft-Technik maakt goede en degelijke handtufmachines. 
  • Tuftraam: Je hebt een tuftraam nodig om het stramien strak te spannen. Je kunt zelf van hout een stevig frame maken. Daarop monteer je spijkerlatjes, waarover je het stramien kan spannen. Spijkerlatjes kun je kopen bij tuftatelier Fabrikaat via info@fabrikaat.nl. 
  • Stramien: Het stramien of canvas voor het tuften is ook te koop bij tuftatelier Fabrikaat. 

Waar kan ik mijn damasten tafelgoed laten wassen?

Dit kan in onze Damastwasserij. De wasserij is onderdeel van de Damastweverij van het TextielMuseum. Hier tonen we de collectie tafellinnen van het museum. Het is tevens de plek waar oude damastweefgetouwen uit de 19e en 20e eeuw te zien zijn. De Damastwasserij wast ongekleurd tafelgoed, waaronder ook geborduurde of opengewerkte lakens.

Kan ik textiel bij jullie laten restaureren?

Het TextielMuseum beschikt niet over een restauratieatelier. Voor het vinden van een textielrestaurator, verwijzen we naar de website van de vereniging Restauratoren Nederland.

Hoe kan ik kostbaar textiel het beste bewaren?

De Monumentenwacht België heeft een brochure gemaakt over het behouden en bewaren van kerkelijk textiel, die ook nuttig is voor andere soorten textiel. In deze brochure vind je tips over het schoonmaken, verpakken en opbergen van textiel, maar ook beschrijvingen en eventuele behandeling van verschillende soorten beschadigingen zoals insecten- en lichtschade.

Wil je er meer over weten? De Textielcommissie organiseert regelmatig symposia waarbij onderwerpen zoals textielrestauratie, beheer en behoud op de agenda staan. De voordrachten uit deze symposia zijn terug te vinden in de museumbibliotheek in het naslagwerk Studies in textiel.

Waar kan ik terecht met andere vragen over textiel?

In het kloppende hart van het TextielMuseum bevindt zich de grootste in textiel gespecialiseerde bibliotheek van Nederland. Een ruimte voor iedere liefhebber van textiel, zowel professioneel als hobbymatig. Heb je een specifieke vraag? Schroom niet. Stel hem via: bibliotheek@textielmuseum.nl