WERKEN IN HET LAB

Makers gezocht

Het TextielLab ontvangt graag makers: ontwerpers, kunstenaars of architecten die samen met het labteam op zoek gaan naar de juiste ‘receptuur’ om hun idee te realiseren. Wil je een 3D constructie bouwen van textiel? Experimenteren met bijzondere garens? Een gigantisch wandkleed weven? Of een compleet kledingstuk uit de machine laten rollen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Het TextielLab is gespecialiseerd in het uitvoeren van bijzondere projecten op maat. We willen een broedplaats zijn voor innovatie. Dat betekent dat we geen standaard weef-, brei- of borduuropdrachten aannemen. Het labteam steekt graag energie in vernieuwende projecten op het gebied van kunst, mode, design en architectuur. En daar zijn we selectief in. Makers die een interessant projectvoorstel indienen dat bij ons past nodigen we uit voor een intake. Daarin bespreken we je wensen, je budget en de planning. Als we samen besluiten de uitdaging aan te gaan, zetten we alles op alles om je wensen waar te maken.

Projectaanvraag indienen
Wil je graag met een van de technieken in het TextielLab aan de slag gaan? Dien dan een projectaanvraag in via het formulier. Voor de technieken weven en breien werken we met een jaarplanning die een half jaar van tevoren wordt vastgesteld. Voor de techniek tuften wordt de planning zelfs al een jaar van tevoren gemaakt. Houd hier rekening mee met het indienen van je aanvraag. Helaas kunnen we niet alle projecten aannemen. Als kenniscentrum werken we met een selectiebeleid; we richten ons op innovatieve projecten op het gebied van design, kunst en mode. Daarnaast proberen we als werkplaats in een museale context zoveel mogelijk linken te leggen met onze museumcollectie en de tentoonstellingsprogrammering. De beschikbare capaciteit van het lab wordt verdeeld tussen gevestigde makers, jong talent en educatie. Als jouw project in de programmering past en we de ruimte hebben om het uit te voeren, ontvang je van ons een offerte en planning op maat. 

Subsidie aanvragen
Mocht je subsidie willen aanvragen voor een project dat je in het TextielLab wilt uitvoeren, wacht dan eerst onze reactie op de projectaanvraag af. Dat duurt ongeveer 2 maanden. Die tijd hebben we nodig om te boordelen of het project in onze planning past, een intakegesprek te houden en een offerte en planning op maat te maken.

Kosten
De basiskosten voor ieder project zijn opgebouwd uit het aantal ontwikkeldagen dat nodig is om het project te realiseren, de hoeveelheid materiaal of stalen die als test gemaakt worden en de productie van het uiteindelijke werk. Daarnaast zijn er soms kosten van toepassing voor assemblage, vervoer, materiaaltesten of certificaten. In het intakegesprek vragen wij naar het beschikbare budget om in te kunnen schatten of het project financieel haalbaar is. Na afloop maak je samen met de productontwikkelaar een plan van aanpak met bijbehorende begroting.

Omdat ieder project uniek is, zijn ook de bijbehorende kosten verschillend. We hanteren per techniek een vast tarief voor een ontwikkeldag. Door de eerdergenoemde bijkomende kosten zal de uiteindelijke offerte hoger zijn dan enkel het tarief per ontwikkeldag.

Het ontwikkelen van textiel is een intensief en kostbaar proces. We ontvangen subsidie van het Rijk, de provincie en van de Gemeente Tilburg, die we gebruiken om onze makers een korting te kunnen bieden op de daadwerkelijke labkosten; daarmee houden we werken in het TextielLab zo toegankelijk mogelijk. We dekken ongeveer 35% van de totale kosten per project. Indien je voor een opdrachtgever werkt dekken we 15% van de totale kosten per project. Bij jong talent (afstudeerders) draagt het lab 50% bij in de totale kosten. Indien je elders subsidie ontvangt voor je project hanteren we het voltarief per ontwikkeldag om stapeling van subsidies te voorkomen.

Bekijk hier de kostenindicaties per techniek:

Reactietijd
Voor vragen kun je contact opnemen met de Front Office van het Lab; zij denken graag met je mee.

Als je een aanvraag ingediend hebt voor een werkperiode in het TextielLab zal een van onze Front Office medewerkers binnen een maand contact met je opnemen. Mocht je in de tussentijd toch nog een vraag hebben dan kun je die het beste per mail aan ons stellen. 

Contactgegevens Front Office:

  • 013 – 53 67 475
  • info@textielmuseum.nl