team

Weven

Naast een indrukwekkend machinepark hebben we een nóg indrukwekkender team van textielspecialisten. Neem hier alvast een kijkje welke van deze specialisten jou verder kunnen helpen tijdens je werkperiode in ons TextielLab.

Productontwikkelaars

Tijdens je werkperiode op de weefafdeling van het TextielLab is er een productontwikkelaar voor je beschikbaar die staat te trappelen om samen met jou de grenzen van de machine op te zoeken om jouw ideeën te vertalen naar textiel. Benieuwd naar onze meesterwevers? Neem hier alvast een kijkje!

Stef Miero, productontwikkelaar

Stef is al 33 jaar in dienst bij het TextielMuseum. Hij heeft zich gespecialiseerd in de computergestuurde weeftechniek. Kenmerkend is zijn drive om kennis over te dragen aan een nieuwe generatie (textiel) talent. Hij beschouwt de weefmachine als zijn schilderdoek. Hij werkte onder anderen aan de ontwikkeling van de gigantische textiele wanden voor de LocHal en de Nationale Bibliotheek van Qatar, beiden ontworpen door Petra Blaisse van Studio Inside Outside. Daarnaast werkte hij met makers zoals Jaime Hayon, Jan Fabre en vele anderen.

Lotte van Dijk, productontwikkelaar

Lotte studeerde in 2017 af aan ArtEZ in Arnhem als Master of Arts in Fashion Design. Tijdens deze master ging ze voor het eerst als maker aan de slag in het TextielLab om een deel van haar afstudeercollectie te ontwikkelen met Marjan. Deze ervaring motiveerde haar om zich te verdiepen in computergestuurd weven. Na haar studie ging ze voor een half jaar als stagiair in de leer op de weefafdeling van het lab. Deze stage veranderde al gauw in een vaste aanstelling als Productontwikkelaar. Naast haar werk in het lab is Lotte ook zelfstandig textielontwerpster. Door haar achtergrond heeft ze een goed gevoel voor kleur en materiaalcombinaties, en weet ze dit naadloos af te stemmen op de beeldtaal van de professionele maker. Ze werkte onder anderen samen met Kiki van Eijk, Aliki van der Kruijs en Bas van Beek.

Marjan van Oeffelt, productontwikkelaar

Marjan studeerde Technisch Commerciële Textielkunde aan de Hogeschool Enschede. Daarna ontwikkelde ze geweven plaids voor AaBe Textiles, de grootste textielfabriek van Tilburg. Sinds 2008 is ze werkzaam als Productontwikkelaar Weven bij het TextielLab, waar ze haar kennis inzet om de ideeën van de professionele makers te vertalen naar unieke weefsels. Makers willen met Marjan werken om haar brede technische kennis in textiel, haar oog voor detail en grote kennis in bijzondere weefbindingen. Marjan is technisch goed onderlegd, wanneer er speciale eisen worden gesteld aan een weefsel weet zij hier raad mee. Ze werkte onder anderen met Rafaël Rozendaal, Laurence Aëgerter en Formafantasma. In 2019 ontwikkelde ze een serie van zestig geweven panelen van zijde in samenwerking met Carlos Amorales voor het Stedelijk Museum.       

Judith Peskens, productontwikkelaar

Judith volgde van 2006 tot 2010 de Bacheloropleiding Textielvormgeving aan de ABK Maastricht. Na drie jaar als dessinontwerper te hebben gewerkt voor diverse opdrachtgevers kwam ze via een stage in het vaste team van het TextielLab terecht. Judith gaat doortastend te werk, ze heeft oog voor detail en is niet bang om een onbekend pad in te slaan tijdens het ontwikkelproces. Ze is meester in het maken van speciale bindingen die in combinatie met het juiste garen steeds verschillende structuren opleveren. Ze werkte onder anderen samen met Studio Drift, Wouter Paijmans, Aiko Tezuka en Mae Engelgeer.

Michel Leermakers, technisch specialist

Michel mag met recht een technisch specialist weven genoemd worden. De afgelopen 30 jaar is hij werkzaam geweest bij verschillende weverijen, waar hij een enorme hoeveelheid kennis en ervaring opgedaan heeft. Sinds 2012 zet hij zijn expertise in voor het TextielLab om technisch uitdagende projecten in goede banen te leiden. Hij denkt proactief met de professionele makers mee en durft het maximale van de computergestuurde weefmachines te vragen om elk beoogd resultaat te behalen. Hij heeft een brede materiaal- en machinekennis en doet onderzoek naar innovatief materiaalgebruik. Hij werkte onder anderen aan de ontwikkeling en productie van de gigantische textiele wanden voor de LocHal en de Nationale Bibliotheek van Qatar, beiden ontworpen door Petra Blaisse van Studio Inside Outside. Daarnaast begeleidde hij de technische ontwikkeling van de geweven origami-structuren van Samira Boon.

Van links naar rechts: Perry van den Hout, Alonso Muenala, Michel Leermakers, Ron van der Pol en Frans Verbunt

Ondersteuning weven

Ook werk je tijdens je ontwikkeldagen in het lab samen met onze wevers Alonso Muenala, Frans Verbunt, Perry van den Hout en Ron van de Pol. Zij zorgen dat de weefmachines altijd in perfecte conditie zijn. Naast technisch onderhoud, prepareren ze de machines, zodat jouw werk geweven kan worden. Zo knopen ze bijvoorbeeld de kettingen van de weefmachines aan, zorgen ze voor de juiste machine afstellingen en produceren ze de samples en de uiteindelijke weefsels die je tijdens je werkperiode creëert.