Het TextielLab kan met aloude technieken passementen blijven maken. Hiervoor gebruiken we machines uit het einde van de 19e eeuw, die mechanisch en handmatig werken. Van rondvlechtmachine tot koorddraaimolen of gimpmachine.
Techniek
Passement is de verzamelterm voor decoratieve textielproducten zoals banden, franjes, koorden en galons. Banden en franjes worden handmatig of mechanisch geweven en gevormd op bandweefgetouwen. Koorden worden machinaal gevlochten of handmatig gedraaid of gewikkeld. In het TextielLab staan machines waarmee je kunt rondvlechten, koorddraaien, gimpen en bandweven. De passementtechniek wordt meestal voor mode-, interieur- en producttoepassingen ingezet.
Garencollectie
Bij het TextielLab werk je gegarandeerd met de meest uitgebreide garencollectie. Het lab investeert namelijk in onderzoek en aankoop van speciale garens. We werken zoveel mogelijk met duurzame garens van Europese leveranciers. En we doen onderzoek naar specifieke toepassingen in textiel.
Werken in het TextielLab?
Als je interesse hebt om in 2024 een project te ontwikkelen bij de techniek passement, kun je een aanvraag indienen via onze website.
Bij de techniek passement werken we met een halfjaarplanning. Er zijn twee momenten per jaar waarop je een aanvraag in kunt dienen. Voor een werkperiode in februari-juli 2024 dien je vóór 7 november 2023 een aanvraag ingestuurd te hebben, voor een werkperiode in augustus-december 2024 dien je vóór 7 mei 2024 een aanvraag ingestuurd te hebben.
Voor de komende maanden hebben we nog wat capaciteit beschikbaar. Dien vóór zondag 15 september 2024 je aanvraag in als je meegenomen wil worden in het selectiemoment voor de laatste maanden van 2024.
Selectieprocedure
Een selectiecommissie selecteert de aanvragen van aanvragers. Deze commissie bestaat uit een groep van technische en creatieve specialisten van het TextielMuseum waaronder conservatoren en productontwikkelaars. Houd er rekening mee dat er veel aanvragen worden gedaan. Aanvragen waarvan beeldmateriaal of portfolio ontbreekt, worden niet in behandeling genomen.
Een ontwerp aanleveren
Als het project is aangenomen en de ontwikkeldagen zijn ingepland vragen we je een ontwerp aan te leveren:
Foto: William van der Voort
Kostenindicatie
De kosten voor het ontwikkelen van een project op de passement afdeling zijn afhankelijk van allerlei factoren die wisselend zijn per project, zoals het aantal ontwikkeldagen, het materiaal en assemblage. Het volle tarief voor een ontwikkeldag is circa €450 (excl. btw). We kunnen door subsidie van de provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het ministerie van OCW een gereduceerd tarief bieden aan makers die zelf een investering doen om in het lab te kunnen werken. Het lab dekt voor deze makers circa 35% van de totale kosten per project. Indien je voor een opdrachtgever werkt dekken we 15% van de totale kosten per project. Bij jong talent (afstudeerders) dekken we 50% van de totale kosten. Indien je elders subsidie ontvangt voor je project hanteren we het voltarief per ontwikkeldag om stapeling van subsidies te voorkomen.
Het labteam bepaalt na intake hoeveel ontwikkeldagen er nodig zijn om het project te realiseren. Er komen daarnaast nog kosten bij voor materiaal, assemblage en eventueel andere aanvullende kosten. Na het intakegesprek wordt een definitieve prijsopgave gemaakt door het lab.