Techniek

Passement

Het TextielLab kan met aloude technieken passementen blijven maken. Hiervoor gebruiken we machines uit het einde van de 19e eeuw, die mechanisch en handmatig werken. Van rondvlechtmachine tot koorddraaimolen of gimpmachine.

Techniek
Passement is de verzamelterm voor decoratieve textielproducten zoals banden, franjes, koorden en galons. Banden en franjes worden handmatig of mechanisch geweven en gevormd op bandweefgetouwen. Koorden worden machinaal gevlochten of handmatig gedraaid of gewikkeld. In het TextielLab staan machines waarmee je kunt rondvlechten, koorddraaien, gimpen en bandweven. De passementtechniek wordt meestal voor mode-, interieur- en producttoepassingen ingezet. 

Garencollectie
Bij het TextielLab werk je gegarandeerd met de meest uitgebreide garencollectie. Het lab investeert namelijk in onderzoek en aankoop van speciale garens. We werken zoveel mogelijk met duurzame garens van Europese leveranciers. En we doen onderzoek naar specifieke toepassingen in textiel. 

Werken in het TextielLab?
Wil jij passement maken in ons TextielLab? Doe dan eerst een aanvraag. Deze wordt beoordeeld op motivatie, innovatie en kunde waarbij onze focus ligt op inrichtingsprojecten, kunst en mode. Als er een match is, vindt er een intake plaats om te kijken of jouw aanvraag uitvoerbaar is. Na de intake ontvang je een werkvoorstel en offerte, waarna het project wordt ingepland. Voor een optimaal eindresultaat is het prettig dat je zoveel mogelijk aanwezig bent in het TextielLab tijdens de ontwikkelfase. Als dat niet mogelijk is, kun je ook op afstand werken; neem in dat geval contact op met de Frontoffice.

Een ontwerp aanleveren
Als het project is aangenomen en de ontwikkeldagen zijn ingepland vragen we je een ontwerp aan te leveren:

  • Een schets waarmee je ons een beeld geeft van materiaal, kleur en structuur (dit hoeft niet definitief te zijn)
  • Geef aan met welke garens je wilt werken. We hebben een uitgebreide garencollectie in het TextielLab, maar in overleg is het is ook mogelijk om zelf materiaal mee te nemen.

Foto: William van der Voort

Kostenindicatie
De kosten voor het ontwikkelen van een project op de passement afdeling zijn afhankelijk van allerlei factoren die wisselend zijn per project, zoals het aantal ontwikkeldagen, het materiaal en assemblage. Het volle tarief voor een ontwikkeldag is circa €450 (excl. btw). We kunnen door subsidie van de provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het ministerie van OCW een gereduceerd tarief bieden aan makers die zelf een investering doen om in het lab te kunnen werken. Het lab dekt voor deze makers circa 35% van de totale kosten per project. Indien je voor een opdrachtgever werkt dekken we 15% van de totale kosten per project. Bij jong talent (afstudeerders) dekken we 50% van de totale kosten. Indien je elders subsidie ontvangt voor je project hanteren we het voltarief per ontwikkeldag om stapeling van subsidies te voorkomen.

Het labteam bepaalt na intake hoeveel ontwikkeldagen er nodig zijn om het project te realiseren. Er komen daarnaast nog kosten bij voor materiaal, assemblage en eventueel andere aanvullende kosten. Na het intakegesprek wordt een definitieve prijsopgave gemaakt door het lab.