BIBLIOTHEEK

Verrassende vondsten

Op zoek naar inspiratie? Verdieping? Een analyse van de context van je project? Het vullen van je visuele archief? In de grootste textielbibliotheek van Europa vind je alles over stoffen, garens en de toepassing daarvan.  

Als je een project doet in het TextielLab, gaat onze bibliothecaris op basis van je projectvoorstel op zoek naar relevante achtergrondinformatie in de meer dan 20.000 naslagwerken over textielkunst, -vormgeving, -techniek en -geschiedenis. Onze bibliothecaris wijst je graag de weg door de online én de fysieke bibliotheek op de tweede verdieping boven de Wollendekenfabriek. Naast alle boeken en tijdschriften zijn er ook archieven van kunstenaars en ontwerpers, verfrecepten en stalenboeken om je door te laten inspireren. Hier gewoon eens rondsnuffelen kan tot verrassende vondsten leiden die een project verder kunnen helpen. Bovendien is de bibliotheek een plek waar je rustig kunt werken en studeren.

Bibliotheek

Foto: Maria van der Heyden

Zoekopdracht
In de bibliotheek is literatuur te vinden over alle denkbare onderwerpen op het gebied van textiel. Het oudste boek dateert van 1540 en gaat over textiel verven. Er staan lijvige naslagwerken over textielontwerp door de eeuwen heen, maar ook de gebundelde jaargangen van De vrouw en haar huis, de glossy van onze overgrootouders, en recente uitgaves over smart textiles, biodesign en verduurzaming van de textielindustrie. Elk jaar worden nieuwe boeken aangekocht over relevante onderwerpen voor de ontwerppraktijk. Je kunt zelf zoeken in de online bibliotheek; een mailtje met een vraag aan de bibliothecaris levert vaak nog veel meer bruikbare ingangen en resultaten op.

Contact
T: 013 54 94 516

E: bibliotheek@textielmuseum.nl