team

Passement

Naast een indrukwekkend machinepark hebben we een nóg indrukwekkender team van textielspecialisten. Neem hier alvast een kijkje welke specialist jou verder kan helpen tijdens je werkperiode in ons TextielLab.

Het TextielLab kan met aloude technieken passementen blijven maken. Hiervoor hebben we experts Veva en Karen in huis, die het als een uitdaging zien om de traditionele machines uit de 19e eeuw – van de rondvlechtmachine tot koorddraaimolen of gimpmachine – opnieuw uit te vinden.

Elian Beeker, technisch specialist passementtechnieken

Elian Beeker is opgeleid tot ruimtelijk ontwerper aan de Willem de Kooning Academie en de Design Academy Eindhoven. Naast haar passementwerk in het TextielLab werkt ze ook nog aan de projecten waarop ze afstudeerde. In haar eigen atelier geeft ze afgedankte visnetten een nieuwe bestemming door ze om te vormen tot kleurrijke interieurproducten. Ook geeft ze insecten een plek in onze architectuur – omwille van de balans in het ecosysteem. Elian is een echte maker, met gevoel voor ambachtelijke technieken. Al sinds haar afstuderen werkt ze ook productontwerpen van anderen uit. Dat doet ze nu dus ook voor ontwerpers in haar favoriete museum, waar ze zich bekwaamd heeft in koorddraaien, gimpen, rondvlechten, bandweven en knopen. Ze ziet het als een uitdaging om de historische passementmachines naar haar hand te zetten. Haar streven is om ook hier meer balans in het ecosysteem te brengen door het gebruik en hergebruik van duurzame materialen.

Karen Zeedijk, tuft en passement specialist

Karen is een multitalent als het op ambachten aankomt. Zo volgde ze onder andere de opleiding Ambachtelijk Meubelmaken en werkte daarna vijf jaar als Glazenier gespecialiseerd in glas in lood. In 2004 kwam ze in het TextielLab terecht waar ze als Tuft Specialist handmatig getufte werken maakt in samenwerking met de professionele makers. In 2012 is ze begonnen met het uitbreiden van haar expertise in passement-technieken. Door haar brede ervaring kan Karen moeiteloos ideeën van de professionele makers vertalen naar unieke werken, zonder het handschrift van de maker uit het oog te verliezen. Ze heeft het vermogen om binnen de kaders van een techniek steeds met creatieve oplossingen te komen die dienstbaar zijn aan het ontwerp. Karen werkte onder anderen samen met gevestigde kunstenaars als Robert Zandvliet en Otobong Nkanga. Een ander mooi voorbeeld is haar samenwerking met modeontwerper Jan Taminiau. Voor zijn eerste couture show in Parijs ontwikkelde Karen een verfijnde getufte jurk. Bijzonder omdat deze techniek doorgaans alleen voor zware kleden gebruikt wordt.