team

Passement

Naast een indrukwekkend machinepark hebben we een nóg indrukwekkender team van textielspecialisten. Neem hier alvast een kijkje welke specialist jou verder kan helpen tijdens je werkperiode in ons TextielLab.

Het TextielLab kan met aloude technieken passementen blijven maken. Hiervoor hebben we experts Veva en Karen in huis, die het als een uitdaging zien om de traditionele machines uit de 19e eeuw – van de rondvlechtmachine tot koorddraaimolen of gimpmachine – opnieuw uit te vinden.

Veva van der Wolf, passement en rondbrei specialist

Veva studeerde in 2014 af van de kunstacademie ArtEZ in de richting mode. Ze kwam tijdens haar studie voor het eerst in aanraking met het TextielLab, waar ze haar afstudeerproject ontwikkelde samen met breispecialist Sarena. Tijdens deze werkperiode ontdekte ze haar voorliefde voor handmatige textieltechnieken. Na haar opleiding ging ze aan de slag als Brei- en Borduurspecialist voor meerdere grote modehuizen in Londen. Sinds 2018 is ze werkzaam bij het TextielLab als Passement en Rondbreispecialist. De uitdaging in haar werk vindt ze in het alsmaar herontdekken van oude technieken voor nieuwe toepassingen. Ze werkte onder anderen samen met Tanja Smeets, Otobong Nkanga en Envisions.

Karen Zeedijk, tuft en passement specialist

Karen is een multitalent als het op ambachten aankomt. Zo volgde ze onder andere de opleiding Ambachtelijk Meubelmaken en werkte daarna vijf jaar als Glazenier gespecialiseerd in glas in lood. In 2004 kwam ze in het TextielLab terecht waar ze als Tuft Specialist handmatig getufte werken maakt in samenwerking met de professionele makers. In 2012 is ze begonnen met het uitbreiden van haar expertise in passement-technieken. Door haar brede ervaring kan Karen moeiteloos ideeën van de professionele makers vertalen naar unieke werken, zonder het handschrift van de maker uit het oog te verliezen. Ze heeft het vermogen om binnen de kaders van een techniek steeds met creatieve oplossingen te komen die dienstbaar zijn aan het ontwerp. Karen werkte onder anderen samen met gevestigde kunstenaars als Robert Zandvliet en Otobong Nkanga. Een ander mooi voorbeeld is haar samenwerking met modeontwerper Jan Taminiau. Voor zijn eerste couture show in Parijs ontwikkelde Karen een verfijnde getufte jurk. Bijzonder omdat deze techniek doorgaans alleen voor zware kleden gebruikt wordt.