open call

Advanced Textile Program bij het TextielLab

Ben je een beginnende professionele kunstenaar/ontwerper die met textiel werkt, graag in contact wil komen met vakgenoten en meer wil leren? Meld je nu aan voor het Advanced Textile Program bij het TextielLab.

TextielMuseum | TextielLab streeft ernaar de ideale leer- en werkomgeving te worden voor makers. Als onderdeel van deze ambitie willen we opkomende kunstenaars en ontwerpers met interesse in textiel ondersteunen met gespecialiseerde aanvullende training in de vroege stadia van hun carrière. Met het Advanced Textile Programma (ATP) willen we synergie genereren tussen textieltalenten en experts uit verschillende vakgebieden en (internationale) achtergronden, experimenten op een innovatief niveau faciliteren en een podium bieden om dit te delen met een breder publiek. Één keer per jaar nodigen we een internationale groep recent afgestudeerden uit om samen hun vaardigheden en ervaringen te ontwikkelen in het ATP. Deelnemers krijgen toegang tot de middelen en faciliteiten van TextielMuseum | TextielLab en worden begeleid door een inspirerende groep experts en mentoren in workshops, lezingen en meer.

Meer info

Over het programma

Het Advanced Textile Programma is een hybride programma van 10 weken waarin je in contact komt met de experts in ons lab en museum en verschillende uitstekende professionals uit ons netwerk, zoals kunstenaar Otobong Nkanga en het design team van Kvadrat. Samen zullen jullie je verdiepen in de mogelijkheden en uitdagingen van textielproductie, met een extra focus op duurzaamheid. Het programma vindt deels online en deels op locatie plaats, inclusief een twee weken durende werkperiode in Tilburg waarin je de kans krijgt om samen te experimenteren in ons lab op zowel artistiek als technisch niveau, gebruik te maken van onze uitgebreide textielcollectie, bibliotheek en garenvoorraad, samen met een gevarieerde groep textielprofessionals. Dit jaar kunnen tien kandidaten deelnemen aan het ATP, dat plaatsvindt van oktober tot december 2024.

Otobong Nkanga aan het werk met weefexpert Stef Miero in het TextielLab, foto: Tommy de Lange

Is dit iets voor mij? 
Het programma is gericht op beginnende professionals opgeleid in kunst/design/architectuur en gerelateerde vakgebieden met aantoonbare affiniteit voor textiel, interesse in duurzaamheid (maximaal 2-3 jaar afgestudeerd) en een drive om meer te leren. Dit programma is niet bedoeld voor studenten; echter, een diploma is niet vereist als je een voldoende niveau van ervaring kunt aantonen. Als je een student bent die geïnteresseerd is om met ons samen te werken, bekijk dan de mogelijkheden met betrekking tot stages of afstudeerprojecten.

Vereisten
Je moet gedurende het programma ongeveer 2-3 dagen per week beschikbaar zijn, tussen oktober en december 2024. Om online deel te nemen, heb je toegang nodig tot een computer met een webcam, een headset met microfoon en een stabiele internetverbinding. Bovendien moet je in staat zijn om tussen 26 oktober en 8 november naar Tilburg te reizen en daar twee fulltime werkweken in het TextielLab door te brengen. Beheersing van de Engelse taal is vereist.

Kosten
We vragen een vergoeding van € 1.000,- voor deelname en materiaalgebruik. Gratis deelname is mogelijk voor degenen die anders niet in staat zijn om deel te nemen (geef dit aan in je aanmelding).

Houd er rekening mee dat er extra kosten zijn voor reizen en accommodatie die je zelf moet regelen, inclusief de vereiste reisdocumenten zoals een visum, etc.

Aanmelding
Vanaf zaterdag 30 maart kun je je aanmelden via het aanmeldformulier (link).

Je wordt gevraagd om enkele vragen over jezelf en je werk te beantwoorden en een korte motivatie te schrijven. Ook vragen we je een link op te geven naar een digitaal portfolio om je werk en je affiniteit met textiel visueel weer te geven. Het portfolio moet een pdf-bestand zijn van max. drie A4 pagina’s, met voornamelijk afbeeldingen en weinig tekst (less is more!). Aanmeldingen die niet aan deze eisen voldoen, worden niet in behandeling genomen. 

De deadline vom je aan te melden is vrijdag 26 april 2024. Een jury zal alle aanmeldingen beoordelen en ongeveer een maand na de deadline van de aanmelding een reactie sturen. Twintig kandidaten worden uitgenodigd om een volledige aanmelding in te dienen, waarvan er tien worden geselecteerd.

Voordat je je aanmeldt, bekijk onze website dan goed om een indruk te krijgen van wat we doen en hoe we werken.

In het kort

  • Wat: een ontwikkelingsprogramma voor internationaal textiel-talent, gericht op samenwerkend leren en experimenteren, ondersteund door de middelen en faciliteiten van TextielMuseum | TextielLab en een inspirerende groep experts.
  • Voor wie: recent afgestudeerden in het vakgebied van (textiele) kunst, design en architectuur
  • Duur: 10 weken
  • Periode: oktober – december 2024
  • Aanmelden: 30 maart – 26 april 2024
  • Waar: hybride – deels online en deels op locatie bij TextielLab (wk. 44-45)
  • Aantal plekken in 2024: 10
  • Taal: Engels
  • Deelnamekosten: € 1.000,- excl. reis- en verblijfkosten