Nieuwe weefmachine

Nieuwe mogelijkheden

Sinds kort staat in het TextielLab een gloednieuwe, computergestuurde Dornier weefmachine van maar liefst 3,5 meter breed. Het TextielLab maakt deze droom waar dankzij een bijdrage van de Rijksoverheid. Met zijn ongekende breedte opent de machine een wereld aan nieuwe technische mogelijkheden voor (textiel)kunstenaars en ontwerpers. De internationaal vermaarde Nigeriaans-Belgische kunstenaar Otobong Nkanga heeft de eer om de nieuwe aanwinst in te wijden.

De nieuwe weefmachine stond al lange tijd op de verlanglijst van het TextielLab. Het lab heeft drie computergestuurde weefmachines, waarvoor de wachtlijsten steeds langer worden. ‘Met een vierde machine erbij bieden we niet alleen meer kunstenaars en ontwerpers een plekje aan in ons lab, ook breiden we het palet aan mogelijkheden enorm uit,’ aldus Hebe Verstappen, hoofd van het TextielLab. ‘Door de breedte van de nieuwe machine wordt het bijvoorbeeld mogelijk om gigantische oppervlakten te weven, zonder naden. Kunstenaars kunnen nu echt dat grote gebaar maken.’

Otobong Nkanga X TextielLab
Beeldend kunstenaar Otobong Nkanga (geboren in 1974 in Kano, Nigeria, woonachtig in Antwerpen) heeft de eer de nieuwe aanwinst van het TextielLab in te wijden. Nkanga zal een serie van vier wandkleden maken. Wat ze precies gaat doen, weet ze zelf nog niet. ‘Dat is het leuke. Ik ga de machine leren kennen, in nauwe samenwerking met Stef Miero, meesterwever bij het TextielLab. Spelen met garens, volumes en texturen. Kijken wat er gebeurt. Van de ene ontdekking naar de andere. Daar verheug ik me enorm op.’ De vierdelige serie die Nkanga in het TextielLab zal maken, zal in het najaar van 2021 voor het eerst te zien zijn in haar solotentoonstelling in Kunsthaus Bregenz.

“Ik ga de machine leren kennen, in nauwe samenwerking met Stef Miero, meesterwever bij het TextielLab. Spelen met garens, volumes en texturen. Kijken wat er gebeurt.”

Toekomstplannen TextielLab
Per 2021 is het TextielLab in de Nederlandse culturele basisinfrastructuur (BIS) opgenomen. Deze rijkssubsidie, die het TextielLab voor vier jaar verzekert van extra inkomsten, wil het TextielLab gebruiken om een professionaliseringsslag te maken. Het lab zal de komende vier jaar niet alleen investeren in machines, maar ook digitaliseren en onderzoeksopdrachten en talentontwikkelingsprogramma’s ontwikkelen. Daarnaast gaat het TextielLab ook symposia en masterclasses organiseren en versterkt inzetten op de functie als verbindende factor tussen kunstenaars en opdrachtgevers. Het afgelopen jaar heeft het TextielLab als reactie op de wereldwijde covid-19 pandemie de werkprocessen in hoog tempo gedigitaliseerd. Ondanks de (reis)beperkingen konden kunstenaars hun textielprojecten bij het TextielLab gewoon continueren, digitaal of op een veilige manier in het lab.