STUDENTEN

Makers van de toekomst

Het TextielLab is niet alleen een plek voor ontwerpers en kunstenaars die al naam hebben gemaakt. Ook aankomende professionals zijn van harte welkom. In het lab krijgen studenten de kans hun talent verder te ontwikkelen met een onderwijsprogramma, stage of afstudeerproject.

Afstudeerprojecten

Studenten aan vakopleidingen spelen als makers van de toekomst een belangrijke rol bij de doorontwikkeling van het ambacht. Het TextielLab slaat een brug tussen vakopleidingen en textiele vormgeving in de praktijk. Er zijn stageplekken voor hbo- en mbo-opleidingen in verschillende technieken. Daarnaast kunnen hbo-studenten ook een aanvraag indienen om 3 dagen (voor de techniek weven) of 5 dagen (voor de techniek breien) onder begeleiding aan een afstudeerproject in het lab te werken tegen een sterk gereduceerd tarief. Ben je net afgestudeerd? Ook dan kom je nog in aanmerking voor deze vorm van projectbegeleiding.

Ontwikkel je afstudeerwerk in het TextielLab 

Ga je in het komende jaar afstuderen? Dan kun je jouw afstudeerwerk misschien wel ontwikkelen in het TextielLab. Elk academiejaar selecteren we ca. 12 studenten van kunst- en designopleidingen die hun afstudeerproject op het terrein van breien of weven in het TextielLab kunnen uitvoeren. Geselecteerde studenten krijgen de kans om 3 dagen (voor de techniek weven) of 5 dagen (voor de techniek breien) aan de slag te gaan in het TextielLab met een van onze ervaren productontwikkelaars. Alle aanwezige kennis, expertise, machines en hoogwaardige garens staan tot je beschikking om jouw project op professioneel niveau uit te werken.  

Sangmin Oh studeerde in 2022 af met het project Knitted Light dat hij ontwikkelde in het TextielLab. Foto’s: Patty van den Elshout

Aanmelding en werkperiode  

De meeste academies hebben twee afstudeerperiodes. Onze selectieprocedure is daarop aangepast. Studeer je in de zomer af, dan kun je je aanmelden voor de werkperiode april-mei-juni. De deadline om je aan te melden is in 2024 op 1 maart. Studeer je in de winter af, dan kun je je aanmelden voor de werkperiode november-december-januari. De deadline om je aan te melden is in 2024 op 1 oktober. Je meldt je aan via het aanvraagformulier.

Wat heb je nodig? 

  • Curriculum vitae, maximaal 1 A4 
  • Portfolio, maximaal 5 pagina’s 
  • Projectomschrijving, maximaal 500 woorden 
  • Beeldmateriaal project, maximaal 5 pagina’s

Selectieprocedure 

Na het verstrijken van de deadline beoordeelt een selectiecommissie alle aanvragen. In de commissie zitten technische en creatieve specialisten van het TextielMuseum waaronder conservatoren en productontwikkelaars. Zorg dat je aanvraag helder en compleet is, anders kunnen we deze niet in behandeling nemen. Je hoort ongeveer vier weken na de deadline of je geselecteerd bent. Zo ja, dan wordt er een afspraak gemaakt voor een intake en planning.  

Kosten 

Voor afstudeerders gelden extra gereduceerde tarieven. Voor weven is dit € 195,- per dag en voor breien € 110,- per dag, plus project- en materiaalkosten. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van je project, maar gemiddeld liggen de kosten tussen € 800- € 1.000, – ex. btw.