TextielLab krijgt vleugels

250 gerealiseerde projecten

Met twee nieuwe weefmachines, een meerjarig R&D-traject, de mogelijkheid om op afstand te werken, een nieuw excellentieprogramma en 250 gerealiseerde projecten om op voort te borduren gaat het TextielLab 2022 boordevol ambitie van start. “Door de toekenning van de BIS rijkssubsidie kunnen we steeds meer de diepte in met makers,” zegt labhoofd Hebe Verstappen.

Als Hebe Verstappen het afgelopen jaar in het TextielLab in één zin moet omschrijven, heeft die niets met pandemieën of lockdowns te maken – daar hebben ze met een flinke digitaliseringsslag slim omheen gewerkt. Haar samenvatting is ronduit positief. “De BIS heeft ons het afgelopen jaar vleugels gegeven,” zegt Verstappen. “Door de toekenning van deze landelijke rijkssubsidie konden we plannen die al een tijd op de plank lagen opstarten. Die hele dure weefmachine aanschaffen, nieuwe experts aannemen, het R&D traject weer leven inblazen, de Sample Studio uitbreiden met breistalen en onze makers een beter podium bieden. Daar zijn we ontzettend blij mee. We kunnen nu meer de diepte in en daarmee meer van waarde zijn voor onze makers. Velen van hen hebben het in deze tijden natuurlijk wél zwaar.”

Jaaroverzicht

Het labteam heeft net de laatste hand gelegd aan het overzicht van wat er in 2021 allemaal uit het TextielLab is voortgekomen. En dat zijn meer dan 250 projecten over de hele breedte van het vakgebied, van materiaalonderzoeken tot innovatieve maaktechnieken en ontwerpen. De lange lijst met namen van zowel starters als gevestigde ontwerpers is voor het eerst op de website van het TextielLab gepubliceerd. Het laat de veelheid en variëteit zien van alle processen in het lab. Gevraagd naar een aantal highlights noemt Verstappen het project waarbij het TextielLab als ‘pitchcoördinator’ vijf toptalenten selecteerde en begeleidde bij het ontwikkelen van innovatieve inrichtingsconcepten voor het nieuwe stadhuis in Tilburg. Of het kennisoverdrachtproject waarbij een vertrekkende senior het stokje doorgaf aan twee junioren – door samen twee totaal verschillende ontwerpers te begeleiden, die voor de gelegenheid carte blanche kregen voor het uitvoeren van allerlei experimenten. Ook het meerjarige R&D programma, waarvoor Studio Drift onderzoekt hoe je kunt bouwen met textiel, is iets om in de gaten te houden. Het traject vormde vorig jaar al de directe aanleiding voor de aanschaf van de hightech 3,5 meter brede weefmachine, maar ook van de lowtech TC2 machine waar iedere inslagdraad nog handmatig wordt ingelegd.

Foto: Skadi Tirpak. Van link naar rechts: Ruth Emmerink (Consul Generaal), Bas van Beek (ontwerper), Silvia Barisione (hoofdconservator Wolfsonian FIU, Miami Beach), Aric Chen (directeur Het Nieuwe Instituut Rotterdam).

“De BIS heeft ons het afgelopen jaar vleugels gegeven. Door de toekenning van deze landelijke rijkssubsidie konden we plannen die al een tijd op de plank lagen opstarten. Die hele dure weefmachine aanschaffen, nieuwe experts aannemen, het R&D traject weer leven inblazen, de Sample Studio uitbreiden met breistalen en onze makers een beter podium bieden. Daar zijn we ontzettend blij mee.” – Hebe Verstappen, hoofd TextielLab

Excellentieprogramma

Natuurlijk is er ook ingeleverd op een aantal punten, zoals de onderwijsprogramma’s die wegens de groepsgrootte niet door konden gaan. Daarentegen hebben wel weer meer studenten van academies hun afstudeerproject in het lab kunnen ontwikkelen. In het verlengde hiervan is er een excellentieprogramma in de maak, met open calls voor startende ontwerpers en kunstenaars, die dit voorjaar een aanvraag kunnen doen voor een gesubsidieerde werkperiode in het lab. Wat er verder op het programma staat, wil Verstappen nog niet allemaal prijsgeven. Divers wordt het zeker: “We gaan iets heel bijzonders doen voor Carré, we gaan wandkleden maken voor een kerk in Ghana, en we hebben collectieopdrachten gegeven aan Raquel van Haver en Melanie Bonajo. En nog driehonderd andere interessante projecten. Het TextielLab heeft makers steeds meer te bieden, dus hou de nieuwsbrief en website in de gaten.”

Meer weten over onze makers en hun projecten in 2021?

Gemaakt in het TextielLab

In 2021 werden er ruim 250 projecten in het TextielLab gerealiseerd, in nauwe samenwerking met een gevarieerde mix aan makers – van studenten en jong talent tot ontwerpers en kunstenaars aan de top. Om een beeld te geven van de output van het lab, hebben we hier zo veel mogelijk projecten verzameld. Mist jouw werk in het overzicht? Stuur dan een berichtje naar info@textiellab.nl met een korte projectomschrijving en foto, dan voegen we het toe.