een serie events voor professionals

Een terugblik op SPIN

Op vrijdag 14 juni vond de eerste editie van SPIN plaats in het TextielLab. Dit nieuwe evenement bracht professionals en textielliefhebbers samen om de opening van de tentoonstelling ‘Makersgeheimen #4’ te vieren en de zomer te verwelkomen.

Het openingswoord van deze eerste editie van SPIN werd gegeven door Hebe Verstappen, hoofd TextielLab. Haar enthousiaste toespraak zette de toon voor een avond vol creativiteit en nieuwe ontmoetingen. Tijdens SPIN ontmoetten bezoekers elkaar, spraken met productontwikkelaars van het TextielLab, en ontdekten ons high-end machinepark. De avond stond bol van inspiratie en verbondenheid, wat perfect past bij de essentie van textiel.

Foto: Patty van den Elshout

Elemental Cooking & Plakboys

Elemental Cooking verzorgde hapjes, met een bijzonder accent op traditioneel bereid voedsel. Een van de hoogtepunten was hun unieke bereiding van hangop, een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Nederland en het Midden-Oosten. Voor de bereiding van hangop gebruikte Elemental Cooking geitenyoghurt, die werd uitgehangen in gemodificeerde theedoeken geproduceerd in ons lab. Dit proces van het uitlekken van yoghurt, waarbij het vocht (wei) wordt verwijderd, resulteert in een dikke, romige substantie die langer houdbaar is – een methode die vooral in het Midden-Oosten veel wordt gebruikt vanwege de hoge temperaturen. In Nederland heeft hangop een rijke geschiedenis, hoewel het tegenwoordig minder vaak wordt gemaakt vanwege de voorkeur voor kant-en-klare producten. Elemental Cooking bracht deze traditionele techniek tot leven en onthulde de structurele schoonheid van het proces, wat aansloot bij de thematiek van Makersgeheimen #4.

De muziek werd verzorgd door de Plakboys, een all female DJ-collectief dat bekend staat om hun energieke sets en diversiteit aan muziekstijlen. De Plakboys bieden een Tilburgs platform om te laten zien wie zij zijn en wat ze in huis hebben. Met hun unieke stijl en aanstekelijke energie creëerden zij de perfecte sfeer voor een avond vol dans en plezier. Dit collectief benadrukt dat niet alleen mannen evenementen kunnen organiseren, geboekt kunnen worden of kunst kunnen exposeren; tal van vrouwen passen net zo goed binnen dit profiel. De Plakboys lieten tijdens SPIN graag hun kernwaarden en hun muziek, variërend van house tot funk en alles daartussenin zien en horen.

Foto’s: Patty van den Elshout

Rondleiding door ‘Makersgeheimen #4’

Een ander hoogtepunt was de rondleiding door de tentoonstelling ‘Makersgeheimen #4’. Onze curator in opleiding, Lauren Hermans, gaf bezoekers een kijkje achter de schermen van de acht werken van professionals. Zij werkten recent in het TextielLab en brachten hun ideeën tot leven onder begeleiding van een productontwikkelaar. Lauren deelde boeiende inzichten over hun creatieve processen en ontwerpkeuzes, wat de tentoonstelling extra diepgang gaf.

Foto’s: Patty van den Elshout

De kracht van SPIN

SPIN symboliseert de verbindende kracht van textiel. Het evenement liet zien hoe textiel mensen samenbrengt en ruimte biedt voor eindeloze creatieve expressie. Het was een avond vol nieuwe ideeën en samenwerking – een perfecte start voor een reeks evenementen die professionals uit Tilburg en daarbuiten samenbrengen.

De eerste editie van SPIN was een gedenkwaardige avond die zeker naar meer smaakt. We kijken uit naar toekomstige edities en hopen opnieuw zoveel enthousiaste professionals en textielliefhebbers te verwelkomen. 

Bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze avond. Samen hebben we de magie van textiel gevierd en een sterke basis gelegd voor toekomstige samenwerkingen en creaties. Tot de volgende SPIN!

Foto’s: Patty van den Elshout

Altijd op de hoogte blijven?

Wil je altijd op de hoogte blijven van al onze events voor professionals? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Meer foto’s zien van SPIN? Klik dan hier!