Vanaf 30 maart toont de expositie ‘A Matter of Life’ werk van de deelnemers van ATP ’23 op het panoramadeck. De presentatie biedt een inkijkje in de ontwikkeling van jong talent en is een must-see voor iedereen die interesse heeft in deelname aan ATP ’24: de inschrijving wordt diezelfde dag geopend.
Bij de online eindpresentatie in december werd al duidelijk dat het Advanced Textile Program van 2023 veel energie heeft losgemaakt. In twee weken tijd is er onder de bezielende begeleiding van Otobong Nkanga, Nina Lolle en alle productontwikkelaars ontzettend veel geproduceerd in het TextielLab. Vanaf 30 maart toont de tentoonstelling ‘A Matter of Life’ een selectie van dat werk op het panoramadeck in het TextielMuseum. Projectleider Michelle Baggerman vroeg alle acht deelnemers hiervoor een aantal betekenisvolle stukken uit hun ATP-traject aan te leveren: een top 3 van persoonlijk werk én een top 5 van gezamenlijk of door anderen gemaakt werk. Dat kunnen schetsen, samples, maar ook doorontwikkelde stukken zijn. Want na de afsluiting van het traject in het TextielLab zijn de meeste deelnemers thuis gewoon doorgegaan. “Ze hebben alles wat ze hier vorig jaar gemaakt hebben meegenomen en hebben de tijd gehad daarop te reflecteren. Wat er nu terugkomt voor de tentoonstelling geeft een mooi inkijkje in hun ontwikkelingsproces,” aldus Baggerman.
Estafette
Als een estafette, waarin de een het stokje doorgeeft aan de ander, laat de tentoonstelling de raakvlakken tussen de processen van de acht ontwerpers zien. Dat is tekenend voor het ATP-programma, waarin de nadruk lag op onderling samenwerken en experimenteren, en het belang van een inspirerend en ondersteunend netwerk. De internationale groep deelnemers, elk met een heel andere achtergrond, maakte niet alleen kennis met elkaars werkwijze, maar ook met kunstenaars, onderzoekers, innovators en bedrijven uit de textielindustrie. Een nieuw netwerk dus, dat hen al van alles heeft gebracht. Zo werden Dominika Gacka, Nicky Vollebregt en Andia Coral Newton vlak na ATP door Kvadrat uitgenodigd om een presentatie gegeven over het werk dat ze bij het ATP-traject gemaakt hebben. En Amy Lewis exposeerde haar tijdens ATP gemaakte Dreamscape-serie al bij OBJECT Rotterdam. Deze gelaagde werken zijn gemaakt op de rondbreimachine in een innovatieve combinatie van monofilament, katoen en polyester: een transparante bovenste laag geeft de geheimen van de onderliggende structuren prijs. Het gebruik van monofilament op de nieuwe rondbreimachine in het lab was compleet nieuw: productontwikkelaars Yani Chuang en Mathilde Vandenbussche ging dit experiment samen met de ontwerper aan. Lewis: “Ik had van tevoren eigenlijk het idee dat ik vooral zou gaan weven, ik had nog nooit op een industriële rondbreimachine gewerkt. Maar nu wil ik graag meer experimenteren met deze techniek, en laten zien wat er allemaal onder het oppervlak in de diepte van het breisel gebeurt.”
De ontwikkeling van Amy Lewis’ Dreamscape-Fluro in het TextielLab en het resultaat bij OBJECT Rotterdam. Foto links: Patty van den Elshout, foto rechts: Felix Baumsteiger
“Ik wil laten zien wat er in de diepte van het breisel gebeurt.”
Amy Lewis, deelnemer ATP 2023
Trektouwtjes
Ook Nicky Vollebregt, de enige Nederlandse deelnemer, geeft aan dat de intensieve samenwerking haar veel gebracht heeft. Als ‘ambachtelijk wever’ was zij niet gewend haar ideeën over vorm en structuur onder woorden te brengen. “Normaal doe ik dit zelfstandig en vormt het materiaal zich vanzelf op mijn weefgetouw. Nu moest ik het op een heldere manier uitleggen aan de productontwikkelaar. Dat zorgde voor reflectie en een inspirerende interactie, waar in heel korte tijd verrassende texturen en structuren uitgekomen zijn.” Ze vertelt ook dat het goed was om de aanpak van de anderen te zien. Terwijl zij zich zelf het liefst direct op de machine stort met snelle experimenten, zag ze anderen de machine eerst uitvoerig bestuderen voordat ze met het daadwerkelijke maken begonnen. “Daardoor waren hun eerste samples vaak al in een verder ontwikkelde fase zijn dan die van mij. Die verschillende manieren van maken wil ik zeker meenemen in toekomstige projecten.” De samples die straks op de ATP-expositie te zien zijn, spelen met het spanningsveld tussen handwerk en machinale productie. Het zijn pop-up textiles die je handmatig, met behulp van ingeweven ‘trektouwtjes’, een 3D-vorm kunt geven. Het plan is ze door te ontwikkelen tot een serie textielsculpturen, die Vollebregt later dit jaar hoopt te kunnen presenteren.
De pop-up textiles van Nicky Vollebregt in wording. Foto’s: Patty van den Elshout
Dubbele opening
De ATP-expositie wordt een vast onderdeel van de programmering op het panoramadeck van het TextielMuseum, dat is de ruimte op de derde verdieping van het glazen gebouw. Tot 24 maart zijn hier nog de resultaten van vierdejaars studenten van de Design Academy Eindhoven te zien. Daarna krijgen de grote houten kubussen in deze ruimte een nieuwe aankleding. Binnenin de kubussen wordt de film vertoond waarin alle kandidaten aan het woord komen over het programma en het werkproces. Ook die ademt de ‘boost’ die ontwerpers aan het begin van hun carrière ervaren als ze de kans krijgen om vrijelijk op dit soort industriële machines te experimenteren.
Op 30 maart wordt bovendien niet alleen de tentoonstelling geopend, maar ook de inschrijving voor de volgende ATP-editie. Dit jaar zijn er weer twee extra plekken beschikbaar: in het najaar kunnen er tien kandidaten aan de slag in het lab. Dat zal de selectie er niet veel eenvoudiger op maken, maar voor alle geïnteresseerden is er wel goed nieuws. Er zijn plannen om het onlineprogramma, met presentaties van bijvoorbeeld Otobong Nkanga, Brian Anderson, Borre Akkersdijk en Stine Find Oster, deze keer voor een groter publiek toegankelijk te maken.
Film van Thijs van Gasteren over het ATP-programma van 2023
Tekst: Willemijn de Jonge