ADVANCED TEXTILE PROGRAM

A matter of life

Op 3 oktober gaat de nieuwe editie van het Advanced Textile Program van start, dit keer met acht kandidaten. Zij gaan de komende weken onder begeleiding van Otobong Nkanga, Stine Find Oster, Michelle Baggerman en het labteam samen het experiment aan. Het overkoepelende thema is ‘A matter of life’.

Ook al waren er dit jaar twee extra plekken te vergeven, het selectieproces werd er met 96 aanmeldingen uit 29 landen niet makkelijker op. Projectleider Michelle Baggerman vertelt dat ze heel veel goede kandidaten hebben moeten afwijzen. Vanwege het overweldigende aantal is dit jaar gekozen voor een trapsgewijze selectieprocedure. Na de eerste ronde werden twintig ontwerpers en kunstenaars uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Op basis daarvan zijn er acht kandidaten uitgekozen, waarbij gelet werd op motivatie, diversiteit in discipline en ervaring, en de bereidheid om samen te werken. “De nadruk ligt dit jaar op samen experimenteren en van elkaar leren,” aldus Baggerman.

Successtory’s
Het grote animo zou iets te maken kunnen hebben met het succes van vorig jaar, de deelnemers van toen doen het goed. Baggerman: “Marcos Kueh wint de ene na de andere prijs, het werk van Leonie Burkhardt en Jojo Shone is nu in het museum te zien op de expositie Makersgeheimen #3 en ik kwam Emma Terweduwe dit jaar nog tegen met mooi nieuw werk op de Salone del Mobile.” Ze zijn allemaal aanwezig bij de kick off volgende week, en beschikbaar als ‘ervaringsdeskundige’ voor de nieuwe kandidaten.

Marcos Kueh in het TextielLab. Foto: Patty van den Elshout / Werk van Leonie Burkhardt en Jojo Shone bij Makersgeheimen #3. Foto: Josefina Eikenaar

Even voorstellen

De ATP-ers van 2023 zijn: Amy Lewis, Nicky Vollebregt, Maria E André, Tatjana Haupt, Tomoyo Tsurimi, Ida-Simone Brerup, Dominika Gacka en Andia Coral Newton. Ze komen allemaal uit een ander land en hebben elk hun eigen expertise en stijl, ook al zijn ze niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd. Baggerman heeft hoge verwachtingen van het bonte gezelschap dat de selectie heeft doorstaan. Ze kijkt vooral uit naar het groepsproces, hoopt dat deze talenten uit alle hoeken van de wereld elkaar de komende weken zullen inspireren en van elkaar gaan leren. Kunstenaar Otobong Nkanga en Kvadrat-kopstuk Stine Find Oster zullen de deelnemers dit jaar opnieuw uitdagen tot het verkennen van nieuw terrein, en Thijs van Gasteren zal het creatieve traject weer op film vastleggen.

What matters

Het thema waarmee ze volgende week van start gaan is ‘A matter of life’. Baggerman: “Denk aan textiel in alle facetten van het leven, maar ook aan het materiaal dat centraal staat, of aan ‘what matters’: wat is nou eigenlijk echt belangrijk bij het werken met textiel?” Die gelaagdheid sluit mooi aan bij het experimentele, open karakter van het programma. Er kan een tastbaar product uit voortkomen, maar dat hoeft niet, zolang er maar op los geëxperimenteerd wordt. Na vier weken online onderzoek en voorbereiding, gaan ze dat van 30 oktober tot en met 10 november in het TextielLab doen. Dan wordt de Sample Studio twee weken lang het honk van de acht. De Sample Studio is dan doordeweeks gesloten voor publiek, maar daar staat tegenover dat er hier in het weekend van 4 en 5 november een kleine work-in-progress tentoonstelling wordt georganiseerd. Dan is iedereen welkom om te komen kijken waar de groep mee aan het experimenteren is. Er zullen ook altijd een paar van de deelnemers aanwezig zijn om daar iets over te vertellen.

De Sample Studio, hier wordt een kleine work-in-progress tentoonstelling georganiseerd. Foto: Josefina Eikenaar

December

Na het praktijkgedeelte in het lab krijgen de talenten tot slot nog drie weken om hun bevindingen te interpreteren en documenteren. Waar het allemaal toe leidt, zien we begin december: dan zullen de kandidaten het proces en de uitkomsten daarvan delen in een eindpresentatie.

De film die Thijs van Gasteren maakte over het onderzoekstraject van de zes deelnemers van vorig jaar.