Advanced Textile Program

Shades of Sustainability

Op 25 november is het Advanced Textile Program van 2022 afgerond met een slotpresentatie. Hier vond ook de première van de film plaats die het onderzoekstraject met alle deelnemers in beeld brengt.

Uit ruim zestig internationale aanmeldingen voor het nieuwe Advanced Textile Program van het TextielLab, werden dit jaar zes jonge talenten geselecteerd. Leonie Burkhardt, Emma Huffman, Marcos Kueh, Riikka Peltola, Jojo Shone en Emma Terweduwe startten in september met het programma. Na vier weken van online meetings met ontwerpers, kunstenaars en kopstukken uit de textielindustrie, ging de groep in oktober twee weken lang live het lab in. Onder begeleiding van de productontwikkelaars onderzochten ze daar gezamenlijk hun fascinaties op het gebied van weven en breien. Het thema was ‘Shades of Sustainability’; in de uitwerking daarvan waren ze vrij. Nu zijn ze klaar, althans met het excellentieprogramma. Want met de experimenten die zij in het lab deden gaan ze allemaal door.

In de aarde
Van mycelium weefsels die in de grond worden gestopt in een dialoog met de natuur tot een onderzoek naar het belabberde imago van plastic. Een professionele filmmaker legde het ontwikkelingstraject van de deelnemers vast. Een must-see als je geïnteresseerd bent in deelname aan het volgende Advanced Textile Program: de inschrijving daarvoor gaat alweer van start in het voorjaar. “Dit is een opvolger van wat we bieden aan studentenprogramma’s,” zegt projectleider Michelle Baggerman. “Bedoeld voor beginnende professionals uit de wereld van kunst en design. Wij willen hun carrière een boost geven door ze aan elkaar en aan ons netwerk te verbinden.” 

“In het voorjaar kun je je inschrijven voor de volgende ronde.”

Groepsproces
Het programma van tien weken wordt ingestoken als open groepsproces waarin voortdurend kennis met elkaar wordt uitgewisseld. Dat levert weer heel andere dingen op dan als je individueel aan een opdracht in het lab werkt. Baggerman: “Je kunt heel veel leren door samen te kijken naar experimenten en uitkomsten. Mijn hoop voor dit programma is dat het de basis legt voor een vruchtbaar ecosysteem van textielprofessionals die samenwerken. Ik hoop de deelnemers van nu over een paar jaar weer terug te zien met een vervolgproject in het lab, of misschien wel als de nieuwe masters die in het excellentieprogramma hun kennis delen.”

Thijs van Gasteren maakte een film over het onderzoekstraject van de zes deelnemers.